torstai 14. maaliskuuta 2013

Pienien tekojen tuloksiaMinun osaltani ekopaasto on sujunut pääosin ihan onnistuneesti. Ensinnäkin, lupasin ryhtyä lajittelemaan kotona jätteeni entistä paremmin eli lajitella sekajätteen ja biojätteen lisäksi myös energiajakeen. Tämä on sujunut varsin kivuttomasti, koska suurin osa normaaleista kotitalousjätteistä onkin biojätteitä ja juuri energiajaetta. Sekajätteen osuus on ainakin meillä - omaksi yllätyksekseni - todella pieni (jogurttipurkkien kansia ym. vastaavaa). Onkin tullut sellainen olo, että tämä muutos olisi pitänyt tehdä jo aikoja sitten. No, hyvä että tämän kampanjan kautta...


Lisäksi lupasin viedä töihin oman kahvimukin, ettei tarvitsisi käyttää työpaikan kahviautomaatin muovisia kertakäyttömukeja. Tätä olen toteuttanut, vaikka se vaatiikin kupin kantamista töihin päivittäin. En ole siis vielä päässyt siihen pisteeseen, että tiskaisin kupin töissä ja jättäisin sen sinne - mutta ehkä vielä ennen paaston loppua.

Viimeiseksi lupasin kokeilla työpaikkaruokalan kasvisruokavaihtoehtoja. Tämä lupaus on osoittautunut ehdottomasti vaikeimmaksi toteuttaa, koska en määritellyt sitä tarkemmin. Tajusin vasta jälkeenpäin, että muuttaakseen tapojaan täytyy asettaa määrällinen tavoite, jota on helppo seurata ja josta ei niin vain lipsuta. Esim. että korvaan joka toisen aterian kasvisvaihtoehdolla. No, olen toki kokeillut kasvisruokia, mutta en anna tästä itselleni ihan puhtaita papereita. Olen koettanut lievittää omaatuntoani syömällä kotona ehkä hieman tavallista kasvispainotteisemmin.

Kahdesta ensin mainitusta lupauksesta tulee varmasti pysyviä elämäntapamuutoksia - ruokailuun liittyvästä lupauksesta en osaa vielä sanoa, täytyy kerätä lisää kokemuksia. 

-Jussi-Pekka Rantanen
juontaja, toimittaja
Yle Uutiset

1 kommentti:

  1. Jukurttipurkkien kansiakaan ei muuten tarvitse lajitella sekajätteisiin. Ne -kuten viili yms. purkkien kannet- ovat yleensä alumiina taikka sitten muovipinnoitettua paperia. Joten tälläiset purkkien kannet voi huoletta lajitella joko energiaksi tai pienmetalliksi materiaalinsa mukaan. alumiiniset kannet, kruunukorkit ym pienet metalliset roskat voi helposti sujauttaa metallisen säilyketölkin sisään, mikäli niitä tölkkejä tulee eikä ole litistänyt niitä kasaan. Sinänsä tietty on energiapöhöä käyttää metallitölkkisäilykkeitä. Mutta pienin askelin eteenpäin näiden huushollin pikkuroskien kanssa! :)

    VastaaPoista