torstai 14. helmikuuta 2013

Mihin vaatteeni menevät?




Luin taannoin tällaisen hätkähdyttävän uutisen, jonka mukaan suomalaiset heittävät yhdeksän kiloa vaatteita roskiin joka vuosi.

Heitän itse roskiin ehkä yhden vaatteen vuodessa, lähinnä urheiluvaatteita, joiden kuminauhat ovat hapertuneet pilalle tai sukkia, joiden kantapäät ovat pelkkää reikää. Siksi hämmästelen kovasti tätä valtavaa kaatopaikalle menevää vaatemäärää.

Mihin omat vanhat vaatteeni sitten menevät?

  • Kirpparit. Myyntipöydän voi vuokrata itsepalvelukirpparilta yhdessä kaverien kanssa, jos omat vaatteet eivät riitä täyttämään sitä. Tai jos ei viitsi ruveta askartelemaan hintalappuja voi vain lahjottaa koko vaatesäkin pois, monet hyväntekeväisyyskirpparit ottavat vieläkin vastaan siistejä ja ehjiä vaatteita.
  • Vaatteidenvaihtobileet. Toisen roska on toisen aarre: kokoa ystävät yhteen vaihtamaan vaatteita keskenään. Jäljelle jääneet voi viedä kirpparille.
  • Värjääminen. Ehjän mutta kulahtaneen tai hikiläikkäisen vaatteen voi pelastaa värjäämällä sen omassa pesukoneessa. Kulahtaneille mustille vaatteille on saatavilla oma värjäysaineensa, joka palauttaa niihin syvän mustan sävyn.
  • Tuunaus ja korjaaminen. Ompelija voi muokata ja muodistaa vanhat vaatteet, jos et itse osaa ommella.
  • Matonkuteet. Jos vaatteet ovat auttamattoman rikkinäisiä ja venähtäneitä, ne voi aina leikata matonkuteiksi ja lahjoittaa vaikkapa Facebookin avulla jollekin käsityöintoiselle.

-Kaisa Leka

8 kommenttia:

  1. Yhtenä vaihtoehtona lahjoittaa ne johonkin vaatekeräykseen (Viroon, Venäjälle.. Seurakunnat ainakin vievät eteenpäin).

    Olisi muuten kiva tietää pitääkö paikkaansa urbaanilegendat, mm. että UFFillä menee kaikki vaatteista saatava tuotto "toimistokuluihin" ja SPR Konteissa polttavat "rumat vaatteet"?? :D

    VastaaPoista
  2. Kukahan siellä Konteissa sitten päättäisi mikä on "ruma vaate"? Sitä ei varmaan legenda kerro. Mutta tosiaan olisi mielenkiintoista tietää, että pitävätkö nuo heittämäsi väitteet oikeasti paikkansa...

    Tuo roskiin heittettävä vaatemäärä on kuullostaa kyllä todella huimalta! Meillä lähtee poistoina vain sukkia, tosin niitäkin hyödynnetään vielä ennen pois nakkaamista muun muassa koiran leluina (namipiiloina)ja olenpa kuullut myös sukkien hyödyntämisestä kissojen leikkikaluina. Mikäli sukka ei pahasti ole rikki voi sen pesun jälkeen käyttää johonkin pieneen askareluun/käsityöhön, vaikkapa keppihevoseen.

    Facebook:n kautta voi tosiaan helposti tarjota pois vietäväksi vaatteita esim. jatkojalostukseen matonkuteiksi, vaikkapa ryhmässä "Materiaalitori kierrättäjille" (https://www.facebook.com/groups/kierratysmateriaalitori/), jos tuttavapiiristä ei löydy halukasta vastaanottajaa.

    VastaaPoista
  3. Minua harmittaa vaatteiden ja ylipäänsä kangasmateriaalin heikko laatu ja kestävyys nykyisin. Vuosikymmenien takaa peräisin olevat kankaat ja vaatteet kestävät vielä tänäänkin. Uusi, jopa ekologinenkin, t-paita saattaa menettää muotonsa pian. Eikä mene kovin kauaa, kun kangas reikiintyy ikävästi.

    Ehjiäkin vaatteita toki on usein kierrätyspussukassani, koska vaatteen malli ei enää miellytä tai on muuten epäsopiva. Harmittaa vain laittaa kiertoon sellaisia vaatteita, jotka kyllä on lähes käyttämättömiä, mutta silti jo hyvin kuluneita. Olen ymmärtänyt, että tämän ongelman kanssa painivat nimenomaan vaatteita lahjoituksena saavat järjestöt ym.

    Ennen vaatteet jatkoivat elämäänsä räsymatossa tai tilkkutäkissä, mutta nykyiset sekoitekankaista valmistetut vaatteet saattavat olla "ongelmajätettä", jolle ei keksitä enää mitään jatkokäyttöä. Tämä on valitettavaa.

    Rili

    VastaaPoista
  4. Tuo 9 kg per nenä tuntuu noin äkkiseltään isolta määrältä, minunkin 5-henkiseltä perheeltä siis yhteensä 45 kg vuodessa! Itse olen onnistunut vähentämään kaatopaikalle menevää vaatetavaraa laittamalla niitä uff-laatikkoon(käyttökelpoiset, joita emme enää käytä) sekä kierrättämällä käyttökelvottomiksi kuluneet mahdollisuuksien mukaan matonkuteeksi ja trasseleiksi tuonne konehallinpuolelle (maatilalla kun ollaan niin koneitakin täytyy huoltaa). Uff-laatikoista voi tietty olla mitä mieltä hyvänsä, mutta hyvää niissä on se, että takuuvarmastai pääsen eroon ylimääräisistäni eikä tarvitse maksaa mitään. Kirpputorilla on aina pöytävuokra eikä voi olla varma,saako tavaraa kulkemaan edes sen verran että saa sen pöydän maksuun, ja sitten jää vielä käsiin yhtä ja toista mistä haluaa eroon. Kirpputoreilla minua ostajaehdokkaana ärsyttää se, miten paljon sinne aina kertyy kaikenmoista turhaa kräämää ja rihkamaa melkein pääsiäismunayllätyksistä alkaen myyntiin -sellaisia joista kaikki haluavat päästä eroon.
    Hanski

    VastaaPoista
  5. Liekö niin, että heitetään 9kg vaatetta roskiin vai olisiko tuohon laskettu nekin, mitä sieltä hyväntekeväisyyskirppareiden kautta kuljetetaan kaatopaikalle? Sitä muutaman vuoden takaista, epämuodikasta kun kukaan ei Kontistakaan osta. Tylsää, mutta totta.

    Oma kokemus on, että lastenvaatteet kiertävät paremmin niin itsepalvelukirppareilla kuin hyväntekeväisyyskirppareillakin, aikuisten vaatteet menevät tosi nihkeästi, jos ei ole liki uutta ja muodikasta tai sitten selkeästi retroa.

    VastaaPoista
  6. Kannattaa muistaa myös kierrätyskeskukset. Sinne lahjoittaessaan voi toivoa tavaran menevän myös suoraan ilmaispuolelle, jonne päätyvät myös risat ja tahraiset vaatteet. Eli noilla sekalaisilla vaatteilla on tuolta ilmaispuolelta yksi lisämahdollisuus päätyä käyttöön, tuunattavaksi, askarteluihin, käsitöihin tai maton kuteeksi.
    Ihan mahtavia juttuja olen löytänyt ilmaispuolelta, monista risoistakin vaatteista saa vielä hienosti kangasta tilkkutöihin, kasseihin ja pusukoihin tai vaikka lasten vaatteeksi (kuin ennen aikaan).
    Kunpa useampi ihminen muistaisi tsekata kierrätyskeskuksien tarjonnan, ehkä sieltäkin hävitettäväksi joutuva vaatekasa näin pienenisi.
    Ja hei, matonkuteeksi voi leikellä todella monenlaisia, reikäisiäkin kankaita. Niistä voi virkkailla vaikka mitä, vaikka kangaspuita ei tuvassa oliskikaan.

    VastaaPoista
  7. Pakko kommentoida että eihän mitään vaatetta kannata pois heittää jos kuminauha on hapertunut pilalle. Kirppareilta saa usein naurettavan halvalla kuminauhaa ja sitten vaan kätöset töihin ja kuminauhan vaihtoon :)

    VastaaPoista
  8. Mieluummin heitän vaatteet roskiin kun rikastutan UFFIN Porukkaa...

    VastaaPoista